Pages

Ads 468x60px

Thursday, November 19, 2009

70,000 nikmati elektrik percuma

Setiap isi rumah mempunyai bil kurang RM20 tidak perlu bayar bil sebaliknya dibayar oleh kerajaan persekutuan, kata Awg Tengah

KUCHING: Lebih kurang 70,000 isi rumah di negeri ini dapat menikmati bekalan elekrtik percuma selepas kerajaan memperkenalkan dasar bagi mengurangkan bebanan rakyat yang kurang berkemampuan setahun lalu.Menteri Kemudahan Awam Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan berkata dasar terbabit adalah memperuntukkan bahawa setiap isi rumah yang mempunyai bil kurang daripada RM20 tidak perlu membayar bil sebaliknya dibayar oleh kerajaan persekutuan.

“Kerajaan persekutuan sekurang-kurangnya telah menyerap sebanyak RM1.4 juta sebulan bagi bil elektrik daripada 70,000 isi rumah untuk menikmati bekalan elektrik percuma di negeri ini,” katanya dalam sidang media di Bangunan Dewan Undangan Negeri di sini, semalam.

Ia kerana 70,000 isi rumah terbabit adalah mereka yang mempunyai bil elektrik RM20 ke bawah.

Menurut beliau, kerajaan persekutuan akan membayar balik bil berkenaan kepada Syarikat SESCo Bhd sebanyak RM1.4 juta sebulan bagi tujuan itu.

“Di Sarawak kira-kira 70,000 isi rumah yang mendapat manfaat bekalan elektrik secara percuma dan kadangkala ia tidak menentu sehingga dapat mencapai 80,000 isi rumah,” katanya.

Beliau memberitahu subsidi bantuan berkenaan adalah mensasarkan golongan kurang berkemampuan serta mempunyai pendapatan tidak tetap.

Sementara itu memberitahu mengenai tarif elektrik yang dibangkitkan oleh Ting Tze Fui (DAP-Meradong) Isnin lepas, beliau berkata, Sarawak masih dapat menikmati tariff elektrik yang lebih rendah berbanding Semenanjung Malaysia.

“Menurut kajian yang dijalankan oleh Tenaga Nasional Berhad (TNB) mengenai 10 syarikat utiliti, dari segi purata di Semenanjung Malaysia purata tarif elektrik adalah 32 sen per kilowatt sejam berbanding di Sarawak 29 sen per kilowatt sejam,” katanya.

Awang Tengah berkata ia bermakna tarif elektrik di negeri ini lebih rendah berbanding dengan negeri lain secara puratanya.

0 comments:

Post a Comment