Pages

Ads 468x60px

Tuesday, May 1, 2012

GAJI MINIMUM SWASTA RM900

PUTRAJAYA: Datuk Seri Najib Razak mengumumkan hadiah istimewa kepada lebih tiga juta pekerja swasta sempena sambutan Hari Pekerja hari ini dengan menetapkan kadar gaji minimum masing-masing RM900 bagi Semenanjung dan RM800 di Sabah, Sarawak serta Labuan. Perdana Menteri berkata, kadar itu bersamaan RM4.33 sejam bagi Semenanjung dan RM3.85 sejam bagi Sabah, Sarawak serta Labuan.
Untuk tidak membebankan majikan dan tidak merugikan pekerja, katanya, kerajaan menyediakan mekanisme pelaksanaan dengan membenarkan penyerapan sebahagian elaun atau bayaran tunai tetap dalam perkiraan gaji minimum. 

Beliau berkata, kadar gaji minimum itu akan meliputi pekerja dalam semua sektor ekonomi di seluruh negara, kecuali perkhidmatan domestik termasuk pembantu rumah dan tukang kebun. 

Tarikh kuat kuasa pelaksanaan gaji minimum ialah enam bulan daripada tarikh Perintah Gaji Minimum diwartakan.

“Bagaimanapun, untuk memberi ruang dan peluang kepada majikan kecil membuat persediaan sepenuhnya supaya perniagaan mereka tidak terjejas, tempoh kuat kuasa bagi kategori itu ialah 12 bulan daripada tarikh Perintah Gaji Minimum diwartakan. 
“Pengecualian 12 bulan ini tidak meliputi firma profesional seperti klinik pergigian dan perubatan, firma guaman, firma arkitek, firma juru perunding dan sebagainya, walaupun mereka mempunyai bilangan pekerja lima orang atau kurang, mereka perlu mematuhi gaji minimum dalam masa enam bulan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengumumkan Gaji Minimum Sektor Swasta pada majlis makan malam pekerja dan majikan, di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini, malam tadi.

Najib berkata, pemberian tempoh itu untuk memberi masa mencukupi supaya majikan membuat persediaan menstruktur semula gaji pekerja dan operasi perniagaan.

Katanya, kerajaan juga turut menyediakan mekanisme pelaksanaan yang anjal supaya majikan yang tidak dapat melaksanakan gaji minimum boleh memohon tempoh lanjutan.

Beliau berkata, kerajaan menyedari dan amat prihatin terhadap tuntutan pekerja supaya gaji minimum ditetapkan pada RM1,200 hingga RM1,500. 

“Namun untuk permulaan, seperti syor Majlis Perundingan Gaji Negara (MPGN) dan kajian Bank Dunia, gaji minimum tidak boleh ditetapkan terlalu tinggi kerana kesannya dijangka menjejaskan ekonomi, pasaran buruh dan kemasukan pelaburan asing,” katanya.

ANUAR SURUH REMPUH

Ketua Pembangkang beri isyarat supaya Azmin, penyokong masuk Dataran Merdeka

KUALA LUMPUR: Rusuhan pada perhimpunan BERSIH 3.0, Sabtu lalu, tercetus selepas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dikatakan memberi isyarat membenarkan Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali dan penyokongnya merempuh sekatan polis di Dataran Merdeka.


Pendedahan itu dibuat Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA), Datuk Fuad Hassan, berdasarkan rakaman video yang diambil pegawainya sebelum Anwar memulakan ucapan kepada penyokongnya di persimpangan Jalan Raja/Jalan Tun Perak. “Kita mempunyai bukti dan rakaman video yang dirakamkan ketika Anwar memberi isyarat supaya Azmin dan penyokongnya merempuh pagar dan kawalan polis.

“Kita akan serahkan rakaman video itu kepada polis dan Peguam Negara untuk meneliti bagi melengkapkan siasatan. Rakaman itu dilakukan ketika Anwar hendak memulakan ucapan,” katanya selepas merasmikan Program Budi dan Jasa serta Perjumpaan Muzakkir JASA peringkat negeri di Kuala Terengganu, semalam. 

Video insiden itu turut ditayangkan kepada media pada sidang akhbar Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar di Bukit Aman, petang semalam, sebelum dimuat turun dalam Facebook Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Rakaman tujuh minit itu memaparkan insiden rusuhan bermula jam 3 petang selepas Azmin selesai berucap di atas kenderaan pacuan empat roda. 
Dalam rakaman itu, Anwar dan Azmin dilihat menggunakan tanda isyarat selepas Penyelaras Soladariti Anak Malaysia (SAM), Badrul Hisham Shaharin atau Chegu Bard bertanya sesuatu kepada Anwar diikuti laungan ‘Masuk’, ‘Masuk’, ‘Masuk’ oleh penyokongnya.

Sebaik Anwar memberi senyuman dan Azmin turun lori, penyokong mereka memijak kawad duri dan mengangkat besi penghadang sebelum merempuh anggota polis yang mengawal laluan masuk ke Dataran Merdeka.

Bagaimanapun, Anwar dan Azmin pada sidang media mereka di sini, pagi semalam, menafikan dakwaan itu. Azmin berkata, Anwar hanya memberi isyarat kepadanya supaya berunding dengan polis untuk membenarkan mereka masuk ke Dataran Merdeka.

Ismail berkata, polis sedang meneliti semua rakaman yang diperoleh di lokasi kejadian bagi mengenal pasti dalang yang mencetuskan kekacauan itu.

“Ini hanya sebahagian saja... ada banyak lagi rakaman untuk rakyat nilaikan sendiri siapa dalang di sebalik insiden itu, termasuk menghasut mereka melakukan provokasi dan bertindak ganas. Mereka akan didakwa mengikut Akta Perhimpunan Aman 2012,” katanya.

Ismail berkata, beliau sudah mengarahkan pegawai menyiapkan segera proses siasatan bagi tujuan pendakwaan.

“Mengikut Akta Perhimpunan Aman 2012, mereka tidak dibenarkan berarak dan perhimpunan itu tidak sah,” katanya.